Vrijdagpreek 20 mei 2016

Khutba 20-05-2016
Onderwerp: lailatoel bara'ah


Aanstaande zaterdagnacht is een belangrijke nacht voor moslims. Het is dan de 15e dag van de heilige maand sja'baan. Deze nacht wordt ook wel de lailatoel bara'ah genoemd.
Bijzonderheid: in het tweede jaar na de hiedjra, is tijdens deze dag de qibla van de moslims veranderd van de masjidil-Aqsa in Jeruzalem, naar de huidige ka'aba in Mekka.


Beste broeders, wij zijn slechts tijdelijks bewoners hier op aarde. We reizen met een sneltreinvaart door het aardse leven. Allah heeft ons begunstigd met speciale nachten, waarop ons een unieke kans wordt gegeven om vergiffenis te vragen voor onze zondes.
In vers 53 van soerah al-Zoemar, worden wij als dienaren bewust gemaakt dat wij nooit de hoop in de rahmah van Allah mogen verliezen. Zonder twijfel is hij zeer barmhartig en zeer vergevingsgezind. Waarom zouden we er niet van profiteren?


In een hadith van Ibn Maadja, zegt onze Profeet het volgende: 'Ga tijdens de 15e dag van sja'ban vasten. En sta in die nacht op voor aanbiddingen. Want die nacht, zakt Allah naar de dichtstbijzijnde hemel (bila kayf, wij kunnen niet weten op welke wijze, red.), tot aan de dageraad en vraagt dan: "Is er iemand die om vergiffenis vraagt? Die zal ik vergeven... [...]. '"


Beste mensen, laten we die nacht de kansen niet liggen. Laten we oprecht om vergiffenis vragen, qur'an reciteren, de Profeet eren, doe'a doen en indien mogelijk overdag vasten. Zodat we de volgende ochtend insha 'Allah met een schone lei en vol energie verder kunnen met ons leven.


Dronten Fatih Moskee