Preek ramadanfeest 5 juli 2016

Khutba 05-07-2016
Onderwerp: het ied-feestBeste broeders. Allereerst, wensen wij eenieder een fijn ramadanfeest. Wij danken onze Heer, die ons in staat heeft gesteld om deze mooie, gezegende dag te bereiken. 


‘Houden jullie je allen tezamen vast aan het koord van [het verbond met] Allah en raak niet verdeeld [in groeperingen],’ waarschuwt Allah ons (Qur’an, 3/103). In het licht van dit vers, zijn wij hier samen, broederlijk bijeengekomen waarmee het ramadanfeest een mooie start heeft gekregen. 


In de komende drie dagen is het onze taak om geluk, vrolijkheid, rust en broederlijke eenheid uit te stralen. Helaas is het wel zo dat niet iedereen de mooiheid van het feest kan proeven. In veel landen in het Midden Oosten, zijn er vele huilende moeders die hun kinderen of partner zijn kwijtgeraakt als gevolg van onrust- en paniekzaaiers. En wat dacht je van mensen, die door de aanhoudende oorlog hun eigen familieleden niet eens kunnen zien. En onschuldige kinderen, die de dupe zijn van barbaarse mentaliteit en niet op een fatsoenlijke manier ramadanfeest kunnen vieren. Bedroefd zijn wij, om kennis te nemen van deze ontwikkelingen.


Wij vragen God, om al deze mensen van geduld, rust en voorspoed te voorzien. 


Beste broeders, de komende uren en dagen moeten we nadenken over wat we de afgelopen maand geleerd hebben. Wat heeft de ramadan mij gebracht? Welke lessen heb ik hieruit getrokken en wat ga ik vanaf nu anders doen? Heb ik de smaak van de ramadan te pakken gekregen en ga ik de vruchten hiervan ook na de ramadan plukken? Goede vragen om bij stil te staan na een maand van zielzuivering. 


Namens de Fatih moskee in Dronten wens ik jullie allemaal een fijn ramadanfeest.